Mirjana Pešec rođena je 29. rujna 1952. u tek otvorenu vinkovačkom rodilištu. Diplomirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Majka je dviju kćeri, Maše i Ane, te baka unuke Lee.

U Centru za predškolski odgoj Vinkovci radila je od 1973. do 2017. kao odgojiteljica, pedagoginja i ravnateljica. Na poziv Agencije za znanost i obrazovanje pripremila je i održala niz predavanja za odgojitelje, stručne suradnike i ravnatelje predškolskih ustanova u RH. Za svoja pedagoška postignuća dobila je nagradu Vukovarsko-srijemske županije i Građanskog društva Moji Vinkovci. Suautorica je Vježbenice za grafomotorički razvoj, monografije Dom sv. Ana, priručnika Sva lica osjećaja i autorica Putokaza, vodiča za bolje snalaženje djece bez roditeljske skrbi smještene u dječje domove. Pet godina bila je urednica Leptira, časopisa Dječjeg doma sv. Ana u Vinkovcima. Glavna je urednica slikovnice Vinkovci su moje Sunce.

Članica je Savjeta za rad s mladima Hrvatskoga fotosaveza. Nakon umirovljenja 2017. godine i nadalje ne miruje. Predsjednica je Hrvatskoga fotosaveza od 2018. Također je predsjednica Udruge žena liječenih od raka dojke – UNA Vinkovci od njezina osnutka.

U nizu aktivnosti posebno se posvećuje fotografiji. Godine 2007. fotografije su joj uvrštene na izložbu Hrvatska fotografija 2007. Godinu kasnije dobila je pohvalnicu za kolekciju fotografija Život ulice na Salonu fotografija u Vinkovcima. Osvojila je prvu nagradu na izložbi fotografija Žene u ruralnom razvoju RH u Zagrebu 2012. U Galeriji fotografija Meraja u Vinkovcima imala je dvije samostalne izložbe fotografija – Moji ljudi 2013. i Sjećanje na zaborav 2019. Posebno je ponosna na zajedničku izložbu fotografija sa svojom unukom Leom Više od klika 2016. godine.