Dr. sc. Zoran Herceg rođen je 1969. u Zagrebu. Diplomirao je 1994. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom se fakultetu zaposlio kao znanstveni novak. Magistrirao je 1997. iz područja biotehničkih znanosti, a 2000. godine stekao je naziv doktora biotehničkih znanosti iz područja prehrambene tehnologije. Godine 2002. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a 2006. u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora. Tijekom zaposlenja na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu bio je zamjenik predstojnika Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo (2003.–2005.), predsjednik Odbora za stručnu praksu (2001.–2005.), a trenutačno je član Odbora za suradnju s privredom i Odbora za izdavačku djelatnost.
Danas je izvanredni profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i zamjenik pročelnice Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo. Na dodiplomskom studiju sudjeluje u nastavi kolegija Fizikalna svojstva hrane, Procesi konzerviranja hrane i Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1; na diplomskom je studiju nositelj je kolegija Prehrambeno-procesno inženjerstvo 2, a na poslijediplomskom i doktorskom studiju sudjeluje u nastavi kolegija Prehrambeno-procesno inženjerstvo.
Znanstveno-istraživačka djelatnost vezana je za tematiku znanstvenih projekata na kojima je bio angažiran od prvoga dana svog zaposlenja. Voditelj je tehnologij-skog projekta pod naslovom “Proizvodnja bezalkoholnih pića na osnovi sirutke” od 2007. Rezultat rada na projektima bila su 32 znanstvena rada. Također je sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima, od kojih je veći dio održan u inozemstvu; ostali su domaći s međunarodnim sudjelovanjem.