Ivica Antolčić rođen je 15. svibnja 1928. godine u selu Komarevu pokraj Siska. Gimnaziju je završio u Sisku, a kiparski smjer na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Od 1954. do 1991. djelovao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao slikar maski, scenski kipar, scenograf i plakatist. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih medaljara. Desetljeća svojega likovnog stvaralaštva posvetio je ilustriranju knjiga, časopisa i drugih književnih tekstova, čime je stekao izniman ugled u Hrvatskoj i u svijetu, a i danas je jedan od najplodnijih i najtraženijih ilustratora.

Uvijek nadahnut tekstom, Antolčić je izgradio poseban i prepoznatljiv stil. Svoj karakterističan čvrsti crtež i oštre linije ovdje omekšava tehnikom akvarela, a suptilnim pretapanjem i nijansiranjem boja – osobito plave, smeđe i zelene – postiže izrazitu poetičnost i ekspresivnost.

Naime, basna kanonizira pravo životinjama da budu književni likovi sa svim ljudskim manama, vrlinama pa čak i porocima. U likovnoj interpretaciji Ivice Antolčića junaci ovih basnolikih priča doista postaju iznimno realni i uvjerljivi likovi koji plijene svojom živošću i duhovitošću.

Nagrade i priznanja što ih je dobio za svoj rad teško je pobrojati na malome prostoru. Spomenimo ovdje da je pet puta dobio nagradu Grigor Vitez a tri puta nagradu Ivana Brlić-Mažuranić. Godine 2001. u Sisku je objavljena bogata monografija Posavski Antej posvećena njegovu životu i radu, koju je napisao Boris Vrga, a izdala izdavačka kuća Aura. Nagrada grada Siska za životno djelo uručena mu je 2002. godine.